Nederlandse Berivan Cemal wint wereldtitel met haar collectie duurzaam bont

Berivan Cemal werd afgelopen zondag 25 februari in Milaan, tijdens Milaan Fashion Week, uitgeroepen tot de winnaar van de prestigieuze Remix wedstrijd. Haar ontwerpen werden als meest innovatief beschouwd door de vakjury. Tevens werd haar collectie geprezen om haar visie op duurzaamheid. Remix is een jaarlijkse ontwerpwedstrijd ge-organiseerd door de ´International Fur Federation´ in samenwerking met Voque talents.

Berivan´s collectie werd vervaardigd in nauwe samenwerking met Furlab. Naast de titel won zij een reportage in Voque Italiëen zal haar collectie zichtbaar zijn in de nieuwe wereldwijde Fur Now campagne van IFF. Tevens zal Berivan worden uitgenodigd voor een masterclass om haar bontverwerkingstechnieken en vaardigheden verder te verbeteren.

Het concept voor Berivan´s collectie werd geboren uit haar Koerdische achtergrond. In deze cultuur wordt gebruik gemaakt van nertsdekens als beddensprei. Een prachtig voorbeeld van oneigenlijke aanprijzing omdat de vederlichte dekens met grote bloemmotieven wel heel zacht en licht zijn, maar vanzelfsprekend niet van bont zijn gemaakt. Het deed haar op een ludieke wijze denken aan de misinformatie die tegenstanders van bont telkens maar weer herhalen, todat het als de waarheid wordt gezien. Zoals bijvoorbeeld de misvatting dat imitatie, plastic bont beter voor het milieu zou zijn dan echt bont. Berivan vertaalt het gebruik van nertsdekens naar grote tekenachtige jassen en schilderde zelf de bloedpatronen p ongebleekte zijden organza.

Berivans visie op duurzaamheid heeft zich niet alleen vertaald naar de ontwerpen zelf maar ook naar de herkomst van het bont. Zij maakte onder andere gebruik van zeehondenbont van Groenlandse Inuit. Het gaat om vachten van volwassen zeehonden waarvan het vlees is gegeten. De verkoop hiervan is een van de weinige inkomstenbronnen van de plaatselijke bevolking om hun minimale levenstandaard te onderhouden. Het op deze manier gebruiken van een natuurlijke hulpbron is vastgelegd in de ´World Conservation Strategy´ van de ´International Union for the Conservation of Nature (IUCN)´.

Berivan gebruikte ook restproducten van plaagbestrijding en restpartijen stof van andere ontwerpers.

´´Deze prijs is erkenning´´, aldus Berivan Cemal. ´Voor mij is duurzaamheid een belangrijk thema. De modewereld staat voor een grote overgang van één van de meest vervuilende, naar een schonebedrijfstak. Daarin dienen natuurlijke materialen een grote rol te spelen, dus ook bont. Mijn collectie is een pleidooi voor duurzame mode en duurzaam bont´´

´´Ik ben van het eerste moment onder de indruk geweest van het werk van Berivan´´ aldus Django, creatief manager van Furlab. ´´ Het werken met haar was een uitdaging. Zij is een eigenzinnige ontwerpster in stijl en filosofie en daarmee een voorbeeld voor een nieuwe generatie bewuste denkers en doeners. Met haar collectie en de wereldtitel heeft ze de toekomst van bont een stevige impuls gegeven´´.

Aan Remix 2019 namen 100 ontwerpers deel uit 23 landen. De jury bestond uit Sara Sozzani Maino ( Vice directeur Voque Italie en hoofd Voque Talents) , Gabriele Colangelo (creatief directeur Giada) , Astrid Andersen (Deens ontwerpster) , Bryanboy (modeblogger, socialite en zakenman) en Samantha De Reviziis (duurzaamheids expert en oprichter van SDR agentschap).

Amsterdam, 27 februari 2019

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met Ron Haarman 06 29340998 of 020 6691819

Berivans collectie op de voorgrond volgend door de collecties van de andere finalisten, tentoongesteld in Milaan

Berivan poserend met haar trofee en de winnende collectie op de achtergrond

de remix 2019 winnares samen met de troste creatief manager van FURlab Django Steenbakker


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 by FURlab