Wil Gucci echt de wereld verstikken met plastic bont?


Ingezonden brief aan de Hufting Post van CEO international Fur Federation (IFF), Marc Oaten

Mode merk Gucci heeft aangekondigd om vanaf 2018 geen bont meer te verkopen en te kijken naar alternatieven waaronder nep plastic bont.

Nu ben ik de laatste persoon die een bedrijf of een persoon zou willen verhinderen om een eigen mening te vormen over bont. Dat is een ieders vrije keuze, een standpunt dat niet wordt gedeeld door de bullies van PETA en vergelijkbare activisten. Het besluit van Gucci vind ik echter raadselachtig vanwege het hoofdargument dat is gebruikt.

Vooral omdat Gucci CEO, Marco Bizzarri aangaf dat het besluit was genomen door de wens om duurzaam te zijn.

Voor duurzaamheid ben ik natuurlijk ook. Maar in dit geval gaat het om pure misleiding. Als het gaat om het uitbannen van bont, dat is dat volstrekt zinloos als het gaat om duurzaamheid. Op olie basis geproduceerd plastic bont is extreem slecht voor het milieu, het is niet biologisch afbreekbaar en heeft een negatieve invloed op de natuur door de gebruikte olie en plastic.

Echt bont daarentegen gaat generaties mee, zoniet de synthetische, milieuschadelijke ´alternatieven´. Bont kan tientallen jaren gedragen worden en is volledig biologisch afbreekbaar. Plastic bont wordt snel weggegooid en vervuilt daarmee de leefomgeving.

Dat is allerminst de duurzaamheid die millenials die begaan zijn met het milieu aantrekkelijk vinden.

Het is oprecht verrassend en tereurstellend dat een groot modemerk uit oogpunt het beter te willen doen voor het milieu, overweegt plastic bont te willen gebruiken. Bedenk daarbij dat als je plastic bont wast, honderdenduizenden kleine plastic vezels in het milieu komen die uiteindelijk in de oceanen terechtkomen en worden gegeten door vissen, zoogdieren en vogels.

Tegelijkertijd laat ook een andere opmerking van Ceo Bizzarri mij in verwondering achter. Zeggen dat bont niet modern is, is nergens op gebaseerd. Meer dan tweederde van de meest recente internationale catwalks lieten bont zien op nieuwe , innovatieve en opwindende manieren. Echt bont kan worden gesneden, geverfd en bewerkt op ontelbare verschillende manieren waar plastic bont alleen maar van kan dromen.

Hij gaf ook aan dat Gucci de laatste bontvoorraad wil verkopen en de opbrengsten wil geven aan activisten. Als bont dan zo onethisch is, van wie verwacht hij dan het te willen kopen?

De waarheid is dat veel topontwerpers bont in hun collecties gebruiken. IFF werkt met de grootste modehuizen samen om middelds de nieuwste technieken tot grensverleggende haute couture and alledaagse mode te komen. We zorgen er ook voor dat het bont voldoet aan de hoogste ethische standaarden ter wereld.

En laten we niet vergeten, als het gaat om duurzaamheid dan voorziet bont uit het wild onmisbaar inkomen aan inheemse volkeren die leven in de meest afgelegen gebieden ter wereld. Het ondersteunt hen hun natuurlijke leefomgeving te onderhouden. Pelsdieren op pelsdierenhouderijen eten de restproducten van de vis- en vleesverwerkende industrie, een veel duurzamer initiatief dan het weggooien.

Mest van pelsdierenhouderijen heeft nog meer milieuvoordelen. Het wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof waarmee het beroep op fossiele brandstof wordt verminderd. Ook vervangt het met veel energie geproduceerde kunstmest. Pelsdierenhouderijen voldoen aan de meeste strenge welzijnseisen waar dan ook gevonden in welke bedrijfstak ter wereld.

Dus als het gaat om duurzaamheid, laat je dan niet misleiden door negatief te denken over bont. Wij zullen Gucci altijd weer welkom heten in de toekomst en hopen dat alle ander modemerken zien dat echt bont de enige duurzame mogelijkheid is.

Met vriendelijke groet,

Mark Oaten

IFF CEO


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 by FURlab