WAT IS BONT?

 

Bont is een zachtbehaarde dierenhuid, gelooid met behoud van de haren. De termen vacht, pels en bont worden ook wel gebruikt voor kledingstukken van bont.

Bont wordt, vanwege zijn isolerende kwaliteit, onder andere gebruikt voor het maken of voeren van onder meer kleding, dekbedden, schoeisel, hand/tassen, lampen kappen, plaids en hoeden. Bont kan worden gemaakt van:

Pels afskomstig als restmateriaal van de vleesindustrie, pels afkomstig van de plaagbestrijding en speciaal gefokte dieren.

Echt bont is naast een eerste levensbehoefte in extreem koude gebieden ook een luxeproduct. De kwaliteit overstijgt ruim die van synthetisch of kunstbont, zowel wat het warmtebehoud als levensduur betreft.

De vacht is de beharing van een vel, die bestaat uit schutharen, dikkere kroonharen als ondersteuning van de vacht, en een fijne, zachte onderwol. Sommige zoogdieren (runderen, paarden, kortharige geitensoorten enz.) hebben geen onderwol, enkel schuthaar.

De benaming bont of pels wordt tegenwoordig zowel voor het gelooide dierenvel als voor de kledingstukken die daaruit vervaardigd zijn gebruikt.

Gelooide losse vellen of gesorteerde bundels van kwalitatief gelijke vellen worden pelterijen genoemd in de handel. In de bont- of pelshandel spreekt men niet over huiden, maar over vellen zoals konijnenvellen, vossenvellen en schapenvellen. Ook de Europese regelgeving maakt duidelijk een onderscheid tussen hides and skins (huiden en vellen).

VERANTWOORD BONT

 

Consumenten van vandaag willen steeds meer informatie over de producten die zij kopen. Zij verwachten informatie over waar producten vandaan komen, openheid en transparantie over hoe een product tot stand komt en zekerheid over het welzijn van dieren. Het FURlab label geeft die zekerheid.

 

Het Furlab label is een initiatief van FURlab en is in het leven geroepen om het belang van dierenwelzijn te onderstrepen. Het speelt in op de vraag van consumenten naar meer transparantie en garandeert dat de vellen die zij levert afkomstig zijn van pelsdierenhouderijen waar de allerhoogste welzijnseisen ter wereld zijn ingevoerd. Op dit moment levert Furlab uitsluitend Nederlandse nertsen onder FURlab label. Overige bontsoorten worden op dit moment aan de strenge eisen van Furlab onderworpen om te onderzoeken of het voor deze houderijen ook mogelijk is om het label te voeren. De Nederlandse overheid controleert deze nertsenhouderijen minimaal een keer per jaar om er zeker van te zijn dat de hoge welzijnseisen worden nageleefd.  Zo kan FURlab volledig garanderen dat jouw product afkomstig is van 100 procent ethisch verantwoord bont.

 

Naast de Nederlandse nerts maken wij ook gebruik van andere bontsoorten uit voornamelijk Scandinavie en Noord-Amerika. Wij werken alleen met de labels van de grote veilinhuizen Kopenhagen Fur, Nafa, Sagafurs and Fur Harversters, die garanderen dat het bont van onberispelijke oorsprong is. 

 

 

 

 

 

 

 

Naast het gebruik van voor het bont gehouden dieren, maakt FURlab gebruik van voor het vlees geslachte dieren (schaap, geit, konijn) en pelzen afkomstig van de plaagbestrijding (muskusrat, vos, wasbeer).

ZO BLIJFT BONT MOOI

 

* Bewaar uw bont nooit in een lichte en warme ruimte. Het licht kan de vacht oxideren of van kleur veranderen. 

* Hang uw vacht op een breedgeschouderde hanger, nooit op een draad hanger. Hang het ‘vrij’ zodat er geen andere materialen    tegen aan hangen. 

* Hang uw vacht nooit in een plastic zak of rubber beklede tas. Plastic voorkomt dat lucht circuleert en zorgt voor uitdroging.      Bewaar uw bont tijdens het reizen in een katoenen kledingzak.

* Als de vacht nat wordt, schud het uit en hang het te drogen in een goed geventileerde ruimte. Houd het weg bij een directe warmtebron of een radiator. Nadat het droog is, opnieuw schudden.

* De meeste bont soorten kunnen prima tegen regen en sneeuw. Als de vacht doorweekt is, bezoek uw bont leverancier voor de juiste behandeling. Borstel de vacht met een huisdierenborstel nooit met een kam! 

* Gebruik schouderbandjes of een handtas op afwisselende schouders, zo wordt slijtage voorkomen. 

* Spray nooit parfum of haarlak op uw bont. 

* Laat kleine scheuren of barsten direct repareren door uw bont leverancier. Dit zal later voorkomen dat nog meer dure reparaties moeten plaatsvinden.

* Laat uw bont reinigen door een bontspecialist, bij voorkeur niet door uw stomerij. 

* Behandel nooit zelf uw bont tegen motten. Thuis behandelingen zijn geen vervanging voor professionele schoonmaak, daarnaast zijn de producten erg  chemisch en kunnen ernstige schade aanrichten. 

 
 
 

© 2017 by FURlab